DET BLIR GODT DA

Brygg 11 Søndre Årøy

Dette ble et egobrygg av Tom igjen. Han hadde jo ikke tid til og vente på oss andre, eller meg da, du vet jo sikkert om Svein hvis du har lest de 10 første. Han kom faktisk innom med feil gjærdingskar og dro igjen. Var no kjærestegreier der også. Jeg måtte en tur på fjellet med familien i 60års lag til svigers. Ble selvfølgelig servert Myra øl og jeg tok ansvar og ble med for å få tilbakemeldinger. Dette utløste et amaras av meldinger fra Herr Tom på face som hadde tatt på seg krangletøflene om hvor svikefullt det var, og la han være hjemme alene. På et tidspunkt sammenlignet han meg med Svein! Da måtte jeg dessverre dra frem hvor tøffel (sikker på at han sendte inn sine når det var audition på skomakergata) han var på bursdagen min hvor han måtte være hjemme og ha kjærestekveld.... Dette endte opp med at Svein starter og sitere Tuppen og Lille mor vers fra barneskolen!!! Så vet ikke hvem som har størst problemer, han eller oss. Tom fikk ihvertfall brygget og flasket Taterholmen med en representant fra Vardås brygg som ivrig tilskuer. Så hvis de får et bra brygg nå vanker det vel noen flasker på læremesterene. Svaret får vi vel om 1 måned ca.

Brygg 12 Pikeskjær V.3

Da var alle klare igjen, Svein kom sist av oss da. Nå var det på tide med et konsum øl igjen siden vi har en del venner som plutselig har blitt øl kjennere. Denne hadde vi god kontroll på for en gang skyld, gjennom hele temperatur prosessen. Hvor sterk denne blir er opp til øl gudene da bryggemester Tom glemte og måle OG bland all prøvesmakingen. Fikk besøk av dattera til Tom som skulle klippe etiketter, jeg viste faktisk ikke at å klippe skjevt var arvelig. Hun tok derimot masse bilder og film som kommer på siden etterhvert. Myra Bar ble åpnet for sesongen idag, til konas store frustrasjon da hun var på fjellet. Den var egentlig tenkt som "hennes champagneria" det var godt at meg og Tom tok ansvar en sen natt 01.30 og fikk bygd en bar der. Hva er vell et bryggeri uten bar. 

Brygg 13 Lille Rauer (Irsk Red Ale)

Dette var et brygg som Tom og Svein står for, da jeg måtte jobbe.God kontroll på temperatur, Alkoholen er opp til øl gudene igjen, da prøvesmakingen hadde gått litt over styr. Dette var brygg 2 for dagen. Vi lurer på om vi skal ha på etikettene at "for høyt inntak av ølen kan føre til karaoke" Ble ihvertfall en bra fest, ølen er vi noe usikre på. Men det finner vi vell ut om en mnd. Denne kvelden var det prøvesmaking til den store gullmedaljen. 3 Muskiterer fra Nøtterøy og Fichers Flying Brewery var innom med eget brygg. En Red Ale og en tsjekker. Veldig gode brygg. Det var gøy og få smake på noe annet,enn bare våre brygg. Hvis noen har no tips til og få av etiketter motas det med glede, for en møkka jobb. Virker som de bruker tec7 på pur F. 

Brygg 14 Gåselalven (Belgisk Blond)

SVEIN!!! komme innom med 250 flasker med etikett og bare dra igjen?? Dette er et brygg vi ikke har kontroll på, litt stresset da Tom måtte på jobb en tur. Vi hadde 2 Belgisk Blond brygg, et kjøpt på Osebergbrygg og et som Tom har fått i gave på bursdagen sin, Hurra!! Utfordringen vår var at han måtte på jobb og koketid og meske tid var forskjellige på de to bryggene. Har det noe og si siden det er same brygg?? Vi tar det korteste på begge så blir det nok godt.... Så 75 min mesking ble 60 min og 75 min koking ble også 60 min. Kan jo ikke ha så mye og si... Helt til Tom åpnet en bok om korn, farlig og deprimerende og lese, alt du tror er greit, kan bli helt feil. Disse bryggene hadde forskjellig korn, og forskjellige korn skal vist ha forskjellig meske og koke lengde, for og skille ut de riktige stoffene. Hmm Vi trøster oss med at det sikkert blir godt da. Denne dagen toppet diskusjonen seg om jobb. Jeg var med Tom en tur på jobb idag og det eneste vi manglet var appelsin og kvikk lunch. Han klager alltid på at jeg ikke har ordentlige arbeidshender med træler. Så jeg måtte jo bare spørre han om hvem vil han bli  tørken i ræva av når han blir gammel, en med silkemyke baby hender eller en med træler... jeg vant for og si det sånn. 


Brygg 15 Gåsekalven (Belgisk blond)

Denne  gangen fulgte vi oppskriften, klok av skade. Og nei Svein er ikke her. Startet rundt 10 idag og alt gikk etter planen. Tom fikk rensa pumpa vi brukte og den ente jo nesten opp som ny, reine niagara i karret her nå. Meste parten av tiden blir det diskutert opp og ned om hvordan vi skal angripe 150 literen til helgen. 150 liter er masse mer enn den 30 literen vi holder på med nå. 92 liter meskevann mot 23 liter nå. 22 kg korn mot 5,5 kg nå. Hva vi skal lage blir bestemt etter et besøk hos Osebergbrygg til uken.Har vell funnet ut at vi skal bruke en krabbekoker til og hjelpe opp til 66 grader så holde det med elementet. 2 liggeunderlag blir limt sammen og festet rundt. Lokk er vi fortsatt usikre på. Hva som skal lagres i badstuen jeg har satt opp i garasjen ble også et tema. På Tom hørtes det ut som at alt skulle til meg og helst idag (Det som ikke koster penger da). Det verdifulle kunne han passe på. Glad for at jeg syklet bort, tok med 8 øl hjem :-) Fikk selvfølgelig masse pes idag også, når jeg ville ha passe temperert vann til og vaske flasker i. (HMS kurs på jobben) Ellers så var Vardås brygg og de 3 Musketerer på studiebesøk og prøvesmaking hos. De ble også satt til og hjelpe til med flaske vasking da.

 

Brygg 16 Vassholmen (Eget brygg)

Dette er vårt første 100 liters brygg. Vi møttes i garasjen hos med denne gangen kl 08.00 fulle av pågangsmot. Alle kom presis. Her skal det brygges noe vi har blandet selv. Det er 11.5 kg hvete malt, 5.5 kg Bohemian malt og 5.5 kg crystal malt. Vi bruker 300g saaz humle. Bruker en stor meske pose og sirkulerer med pumpe hele tiden. Varme opp 92 liter vann tok litt lengre tid enn det vi var vandt til. En krabbekoker ble organisert for og få litt fart på sakene. Vi var vell klare sånn rundt 10 tiden etter at alt var vasket noen runder med no mirakel veske fra kjemiservice. Spør Svein hva det er. Sånn rundt 1130 tiden var all malten plassert i posen og dampet i vei på 66-67 grader. Det var vell på dette tidspunkte at vi skjønte at det blir en hard dag. Kl 11 var det en meter med lunch til hver. Se facebook. Antall besøkende i garasjen var vell på 10 stk før kl 10.00. Etter lunch var det farmers walk konkurranse med 1 meterne ( sett på strongman) Løpa var ikke lang og ikke hard, kan jo ikke bli for ivrige med idretten, men moro var det. Mesken var ferdig etter 75 min, (trodde vi) og ble hevet med talje og rå muskelkraft. Fargen ble noe helt annet en det vi så for oss, vi skulle jo ha en lys pils, dette lignet mer på en bayer. Men pytt pytt det blir godt da. Koking ble utført i 90min humla 200g på 60min og 100 på 15 min. Denne gangen brukte vi Protafloc granulat kjøpt på Osebergbrygg. Var der og fikk noen tips og råd dagen før. Vi fikk også en ny gjær som vi skulle ha rett i gjæringsfatet, dette har vi ikke gjort før, Tom har alltid varmet vann rørt ut, hvilt 20 min og så rørt ut igjen. Så var det tid for og lese av OG og vi ventet spendt på hva tom leste av. Katastråff runget i garasjen ide tallet ble lest av. 1033!! Vi har lagd Barneskjær! Dette her blir det jo ikke fart i. Vi hadde fortsatt besøk med de ble ignorert nå, vi hadde jo en ekte krise på gang. Tom, Svein og meg gikk og satt oss i baren og diskuterte heftig mulighetene som vi hadde, vi rådførte oss også med "For oss som brygger" på facebook. Vi har vell funnet ut at og koke med lokk ikke er tingen da, ikke noe fordamper. Spray malt virker som en god løsning, men skal vi bruke det på alle, eller bare på 3 karr og la et være urørt, med det som måtte komme ut av alkohol. Etter mye fikling på nettet fikk  vi regnet ut at det blir ca 3,5%-4%. Efektiviteten var på 51% ca. Vi mangler en bøtte med sukker. Etter mye styr og gjester som kom innom og lurte på om vi fortsatt var venner, ble avgjørelsen tatt, her skal det piffes opp noen karr. Skal vi først lage øl så må den virke også. Spray malt ble kjøpt på Osebergbrygg og det skulle oppi etter 5 dager. Nå står det og puttrer på 10 grader. Vi er veldig spendt på både smak og farge på denne, vørteren smakte som svakt brunt sukker vann. Vassholmen er det perfekte navnet på denne.               

Brygg 17 Hollenderbåen 

Dette er vår vri på heineken, vår jagen etter det perfekte konsum ølet fortsetter med uforminsket kraft. Etter en tur på Osebergbrygg er alt vi trenger i boks. dette skal brygges på en 60 liter, denne kom til oss ved et uhell. Var på netthandelen og så en de hadde der. Sto til 4000 så da la jeg inn et bud på 4200, og tenkte vell ikke så mye på det, regna med at det budet ikke sto veldig lenge. Men nå sitter vi her da med en 30 liter, 60 liter og 120 liter. Svein er forresten ikke her. Har jo lest mye ymse om kokeren til netthandelen på nett, så Tom var veldig skeptisk, og jeg var sikker på at dette blir en høydare. Fredag kveld tenkte vi og prøve koke den nye doningen for og være klare til lørdag. Det ble mye banning sverting den kvelden. Bruksanvisningen er sikkert bare tatt fra kinesisk og gjennom google translate med et heller dårlig utfall, og med litt dysleksi som krydder på toppen ble det bare rør. 3 moduser 3 varme effekter og tempratur hopp på 5 og 5 grader. Så du kan bare skru opp til 55, 65, 70 OSV. Koke ville den hvertfall ikke. Den skrudde seg av når den kom til 100 grader. Tom mente at jeg hadde kjøpt verdens dyreste vannkoker. Var vell på dette tidspunget vi bestemte oss for og ta en Gåseklaven. Så gikk Tom hjem. Jeg ga det et siste forsøk og trykket vilt rundt på knappene og vips kokte den. Default mode var til 140 grader. Står ikke 140 på remsa med tempraturer men blinket 140 i displayet.  Vi satte den på 70 grader under mesk, mesken holdt 68 grader målt med termometer, så det var vi fornøyd med. Den holdt temperaturen stabilt hele tiden, vi hadde pumpe og rørte litt. Mens vi mesket fant vi frem 100 liter med Vassholmen som skulle flaskes. Vet ikke om Svein velger helger og være borte med omhu, men Lars Gunnar fra De 3 Musketerer stilte opp. Ble mye flasking, smaking og drikking. 250 flasker ble det. Hjemme lagde pølser av villsvin,elg og hjort ble fortært på tysk vis med brød og sennep. Meskingen varte i 90 min og så var det tid for koking, vi satte den på 2000w og sirkulasjons modus. Den kokte fint og jevnt i 90 min. så fikk den hvile i litt over 1 time. OG ble 1050, litt mer enn oppskriften. denne skal få en FG på 1008. Vårt inntrykk av den nye kokeren har bare vært positivt på vårt første brygg på den. Det er jo litt rart at man ikke kan stille inn gradene finere, men til vårt bruk nå funker den helt fint. Til og med Tom er ikke så skeptisk lenger. Men den burde kles inn, vi brukte liggeunderlag, stålet er litt tynt, men til 4000 er den fult brukbar, foreløbig. 


Brygg 18 

Spontan brygg lørdag formiddag. Dette er en belgisk overgjæret en. Vi bruker 60 literen fra netthandelen og er kjempefornøyd til nå. Vi har handlet dette brygget på Osebergbrygg, dette var en sommer øl vi fikk anbefalt der. Dette er vell første gangen vi ikke er slitne på søndagen etter brygging. Vet ikke om det har no og si , men den OGn vi får nå er endel høyere en vanligvis for oss. Vi ligger på 1048-1050 på alle til nå. De siste har vært 1052-1056. Mindre godt og drikke blir mindre rør kanskje, og mye mindre spennende historier og fortelle. Så det blir nok noen pils neste gang. Denne ble så fort bestemt at vi ikke har noe navn enda.

Brygg 19 Taterholmen v.2

Da var det en ny runde med Taterholmen på gang. Meg og Tom så klart. Denne ble brygget på 60 literen. Og brygg 18 (Geiteskjær) ble flasket. Er sjeldent en bryggedag skjer uten komplikasjoner, denne var intet unntak. Startet at vi stod her på en søndag og manglet sukkerbiter. Takket være rema 1000 ble vår joker stengt p.g.a størrelse. redningen ble Vardås Brygg. Fikk en pakke sukker og en 0,33 Wiener på deling, ble nesten rørt av gavemildheten. Resten av flaskingen foregikk med mye ops og oi fra Tom, krana på det ene gjæringsfatet hadde knekt og våre dyrebare dråper rant på gulvet. Siden det var Tom som flasket regner jeg med at det blir trekt fra hans del. Jeg har målt OG sikkert 4 ganger under prosessen idag for og tilegne oss kunnskap om dette. Tom er fast bestemt på at det er og sløse, så det gikk av min del. Men OG på denne ble 1060. spørsmålet kom opp om vi burde ha i mer vann. Forventet OG skulle være 1050. Men mann vanner vell kun ut alkoholen og det går jo ikke. Denne ble mesket på 64 grader i 75 min og kokt i 75 min. Vassholmen ble smakt på igjen. Tom hadde funnet en flaske fra 7 Fjell, Souer Brown Ale har vi lagd uten at vi viste det. Nå har den stått litt, og smaken har faktisk blitt bedre. Blir nok ikke helt ut. Ble 46 liter ferdig alkohol. Det blir sikkert godt og sterkt da.

Brygg 20 Søndre Årø v.3

Detter er vår tredje Bayer. Her er det ingen historier og fortelle alt gikk etter planen. Mesket på 67 grader i 75 min og kokt like lenge. Hvilt i ca 1 time for og få mindre bunnfall. Fikk ut 50 liter med OG på 1058 som skal gjæres på 12 grader.