DET BLIR GODT DA
Gjesteøl 1(Pale ale)

Dette ble startet som et egoprosjekt av Tom. Plutselig hadde han bare startet uten oss. Dette skulle sikkert vært en deilig pale ale type men endte opp som gjesteøl. Denne utviklet seg på mange måter ganske raskt, gjæret flott i 14 dager og vi flasket med 1 sukkerbit pr 0.5l ca og smakte på denne etter 1 uke, og var enige om at denne kom til å bli kjempe god. 1 uke senere var historien forandret. Den ble lagret på 18-20 grader i en badstue i tilfelle noen korker skulle poppe. Tom, som er badstuefantast, satte de ut på baderommet mens han badstuet. Glemte han å sette de inn igjen, lurer du kanskje på? JA! Varmekabler og øl, dårlig mix. Etter at Tom drar på jobb dagen etter, hører kona et smell og finner pulverisert glass rund i hele badet. Heldig vis bare 1 flaske mindre. Alt blir så flyttet til vaskerommet, klok av skade... Tom reiser på jobb igjen og ingen har hørt noen lyder i løpet av natten. Phu. Helt til dattera åpner døra til vaskerommet og finner en lettere forfjamset hund helt stiv av øl!! 2 stk 5 liters aluminium fat har eksplodert i løpet av natten. Det er øl over alt. Resten ble satt kaldt. Denne ølen egner seg best som feiringsøl, den går champagne en høy gang. Men det ble godt da, hvis du åpner den og lar den stå til dagen etter.  

Gjesteøl 2 (Bitter pale ale) 

Dette var vårt første brygg sammen. Alle møtte opp fulle av pågangsmot, dette skulle bli en god en, en bitter pale ale. Det var ca -10 grader i garasjen (ikke isolert).  Ikke lett å holde stabil temperatur i kjelen da. Den ble kledd inn i noe som lignet et gammelt sitteunderlag. Gudene vet om det hjalp. Oss hjalp det i hvert fall ikke. Skru på effektbryter og temperaturbryter når hånda skjelver 10-15 grader automatisk før du rekker og vri. Det må jo ende opp som en liten katastrofe. Temperaturen føk opp og ned som en jojo, vi tenkte jo at det kunne bli godt da, så vi skrev ned temperaturen hvert 10 minutt, kunne jo være det ble så godt at vi måtte gjenta det... Mesking og koking gikk og kom, og så var det endelig ferdig. Så var det tid for kjøling, med hageslange. Hmm, hvor hadde rørleggermester Tom lagt denne med fullt trykk. Ute, tenker du kanskje? JA! I minus 15 og stiv kuling som det hadde rukket og blitt på de 6 timene vi hadde holdt på. Blå, forfrosne fingre skulle nå bøye og tøye på 2 lange slanger med en kjempelang istapp inni. Etter mye greier rant vannet i kjøleren, og 6 kalde hender holdt i slangen som kom ut av kjelen, varme..... Denne ble (klok av skade) kun oppbevart i badstuen etter flasking. Etter 1 uke var det prøvesmaking. Den var ikke helt på høyden med den første vi brygget, den manglet litt kullsyre. Men siden det ble vel mye i den, blir denne sikkert perfekt. 2 uker gikk og endelig var den store dagen her. 7 forfrosne timer, 14 dagers gjæring, 14 dager på flaske hadde vi fått mjød.... Men det ble godt da, når du blandet den med noen dråper av den første. 

 

Brygg 3 Bassen (Kôlch) 

Dette navnet kom etter Toms 80-tallspreferanser om at alt tysk var "Ja Helga, Schnell Schnell". Når du da har en øy utenfor som heter Basse, måtte det jo bare bli sånn. Dette er vårt 3. brygg sammen, eller Svein mangler da. Varmegrader ute! Første brygget vi har greid og holde sånn passe stabil temperatur på. Viktig å få et bra øl nå, begynner og gå tom for bryggeøl (Calsberg). Timene med mesking, røring og koking blir brukt til å finne ut hva slags navn vi skal bruke på ølen vår, for vi skal jo lage mye og det må jo se bra ut. Vi blir enige om at 0,5 flasker med patent kork ser bra proft ut. Så var det navn da. Nr 1 og 2 ble gjesteøl 1 og 2, vi var i det kreative hjørne der. Resten blir kaldt opp etter øyene rundt Nøtterøy. Bukkøl blir Bukkholmen osv. Ølet ble gjæret i nyinnkjøpt kjølehjørne, med varmeovn inni og termostat på kontakten.
Holder stabilt 10 grader. Flasking gikk også veldig greit, så ut som en som hadde urinveisinfeksjon, men klarnet fint til perfekt morramig. Ikke fulle 14 dager på flaske så sluttproduktet er ikke smakt på, men det blir godt da. Halvveis smakte det bra. Søren også, glemt og bruke 
Protafloc i de 2 første.

Brygg 4 (Corona v.1) Pikeskjær

Dette er vårt 4. brygg sammen, nesten. Svein mangler da. Dette er et realt forsøk på å finne konsumølen vi søker til sommeren. Er greit hvis fruene også liker den, håper på lett og syrlig drikk med hint av sitron. Side corona er litt jentedrikk blir den kalt opp etter Pikeskjær. Mesking, røring og koking gikk greit. Men vi er jo ikke utlært så vi har skylt masse med meskevannet over kornet fortsatt nede i kjelen. I tillegg til skyllevannet da. Så vi har vel ikke skylt ut noen ting egentlig. Vi får jo også en del nedfall i gjærdingskaret ca 5 cm. Tror det er fordi Tom er gjerrig og skal ha med alt i kjelen, her skal den siste dråpen helles over og den siste grøten spas over. Alltid med mottoet; det blir godt da. Det er vel på dette tidspunktet vi lurer på om det er riktig. Men nå er det for sent. Vørteren smaker faktisk nesten som pisslunka sitronsaft.  


Brygg 5 (Corona v.2) Pikeskjær

Dette er vårt 5. brygg sammen, nesten. Svein mangler da. Dette er et realt forsøk nr 2 på å finne konsumølen vi søker til sommeren igjen. Hadde fortsatt vært greit hvis fruene også liker den, håper på lett og syrlig drikk med hint av sitron. Siden Corona er littjente drikk blir denne også kalt opp etter Pikeskjær. Vi har vel også funnet ut at vi trenger mer volum, så nå brygger vi flere dager etter hverandre. Mesking, røring og koking gikk greit. Men nå kommer det første fremskrittet i bryggingen vår, vi løfter opp kornet før vi skyller over med 13 liter med 80 graders varmt vann. Og vi heller ikke og graver ikke ut grøten i bunnen. Etter at Tom trodde det var hans ide. Resultatet er ca 3 cm med bunnfall i gjærdingskaret. Lagres i kjølehjørnet på 10 grader. Smakt på v.1 og v.2 da den ble flasket, håpet er der. Det blir jo godt da.

Brygg 6 (Bayer) Søndre Årøy

Dette skulle vært vårt 6. brygg sammen, but guess who? Helt rett, Svein manglerNavnet er tatt løst fra assosiasjoner om at Bayern er gårder, kuer osv. Søndre Årøy er fortsatt bebodd, og du treffer alltid ei kuruke når du hopper i land der. Dette er jo noe "mot normalt" brygg for oss (Andreas) Tom elsker jo det mørke greiene. Etter en tur på Osebergbrygg av meg (Andreas), kommer det flere nyvinninger til bryggingen vår. Var Toms idé til slutt da. Mesking og koking går strålende, kjølingen gjøres på rekordfart ved å røre voldsomt inni kjølekoilen. Sleiv som er duppet og vasket i Starsan. Vi skal ikke ha noen bakterier oppi nå. Så kommer det. Nå lar vi det hvile fra ca 25 grader i 75 min, grøten legger seg som ei kake i bunnen. Smaker seriøst ikke bra av vørteren (Andreas). Men resultatet gir kun 2 cm bunnfall i gjærdingskaret. Faen, vi har jo ikke kjøpt flasker enda. Løsning: Alle som kommer forbi får gjesteøl. 

Brygg 7 (Cz.pils) Taterholmen

Ja, Svein mangler. Navnet ble bare sånn. Toms idé. Nå skal det brygges pils igjen. Etter et besøk på Borre Brygg, ble det kjøpt 2 med Tsjekkisk pils. Her skal det eksperimenteres med den ene. Vi har jo blitt "rutinerte".Men med den første skal vi følge oppskriften. Alt vel, men vi lærte der at vi ikke skulle røre i mesken, kun se at det ikke klumpet seg. Så da ble det kjøpt inn pumpe. Da skulle vist melet fra bunnen legge seg på toppen hele tiden. Og vi slapp jo masse knebøy og fikk mer tid til og drikke øl. Men ikke idag. Her skal det flaskes 45 liter corona mens vi brygger, effektiviteten er på topp. Vasker 90 flasker med noe ny innkjøp Chemipro OXI, Sanstar skummet veldig. Etiketter er lagd av dattera til Tom, sikkert etter hans idé. Får flaska 90 0,5 flasker med patentkork, gud så deilig det er med patentkork når du er korkesjef. Etikettene blir limt på etter ren klipp (Andreas) med lett melk. Dårlig patent med sånn eggebørste, må finne på ny patent. Rekker alt mens det meskes og kokes, skal jo ikke røre lenger i det hele tatt. Denne gangen brukte vi også sil mellom kokeren og gjærdingskaret. Vasket nøye med Sanstar. Resultat ca 1 cm med bunnfall.

Til neste gang :Etikettklipperen (Tom) må ikke ta av seg brillene under klipping. 

Brygg 8 (Bukk) Bukkholmen

Navnet gir seg vel selv. Da var vi her igjen, og Svein kom bare litt sent. Det var kjekt siden han hadde kjøpt bukk og ikke gitt fra seg esken så vi kunne få begynt når vi skulle. Virker som han skal ta igjen 6 brygg på dette ene. Han skal liksom gjøre alt, mens Tom overvåker da. Temperaturen er så stabil at Tom lurer på om vi må skru litt, for og se om den virker enda. Vi hadde en danske med på laget idag, men han var ikke til stor hjelp. Satt bare og nippa til ølen mens han klamra seg fast til man-bagen sin, fyllesyk og jævlig. Var forresten ikke i tidenes form selv etter noen raske, store gin for å runde av kvelden før, kjempelurt igjen. Men vi (Svein) meska og kokte denna bukken til perfeksjon, fikk flaska bayeren også. Ble smakt på corona 1 og 2, ikke mye kullsyre etter 1 dag, men den var kaldere i hvert fall. Smaken var der også. Ble smakt på kölchen også, 6 dager, litt kullsyre, god smak. Så vi regner med at det blir godt da. Tapping og sånn av denne gikk jeg glipp av visst, sovna 16.30.

Brygg 9 Cz.Pils) Taterholmen

Hvis du har lest brygga frem til nå, regner jeg med at du vet hvem som mangler. Dette var det brygget vi skulle eksperimentere med. Vi hadde selvsagt ikke no plan på det selv, før vi startet. Planen var og meske på 65 grader, men pga av ukonsentrerthet og det faktum at alle slangene hadde ligget ute igjen, ble denne mesket fra 72 grader ned til 65 grader på en time, siden vi sto og prøvde å tine ledning. Var egentlig ganske morsomt og se på Tom løpe frem og tilbake med propanflaska, med ordene "Nå skal jeg vise deg hvordan jeg tiner rør på jobben". En time senere var alt lagt inn i vaskerommet potte tett enda...... Men da var mesken nede i 65 grader og vi heiste opp kjelen 20 cm ca, skulle få et fyldigere øl da visst. 30 min med mesking sånn , så helt opp for utskylling. Koking ble foretatt i 90 min som beskrevet i oppskriften. Vi lurte på kortere koketid men var redd for at det da ikke ble nok alkohol, siden ikke så mye vann fordampet. Dette ble forkastet straks prosentene kom i fare. Vi var egentlig veldig fornøyd med dagen helt til vi leste hele oppskriften, eller Tom leste igjennom etter at jeg (Dyslektikeren) hadde lest det første CZ Pilsen og denne. Planen var jo at dette skulle være vår Påskepils, og det så jo bra ut helt til Tom spurte om jeg hadde sett hva det sto om modning på flaske. Må vell innrømme at jeg ikke hadde sett det. Inntil 6 måneder sto det. Så vi har stått og lagd pils til høstferien. Skuffelsen ble selvsagt enda større da det ble funnet ut at Påsken er rett rundt hjørnet og ikke nok tid til og få ferdig noe mer før det. 

     

Meske Brød

Pratet med en annen bryggekamerat (Sverre Eriksen) som akkurat hadde lagd meskebrød, så kjempe fint ut på bildene og han sa det var godt. Jeg tenkte jo at dette skal jeg også klare. Full av pågangsmot tok jeg med 1 kg mesk med ca 3 dl vørter oppi. Tom mente at "Hvis du bruker alt det der, driter du ut en mariusgenser" Men Sverres og Toms råd hjalp lite når du har dysleksi i begge øra også. Her skulle det bakes. Fikk alt i en bolle og fant ut at jeg manglet gjær. Tilbake til Tom, funker ølgjær tro?  Ble vanlig, ikke mer eksperimentering nå. Brøda hevet fint i 2 timer, så i form en time til. Så sto det at for og få fin skorpe skulle man sette ovnen på 250 grader og sette de inn og så skru ned til 200. Alt ble fulgt. 50 min senere var de ferdige. Men det var noe galt. Utenpå var de gyldene og fine, inni var det noe som kunne vært brukt i en episode av X-Files. En gele blanding som bare randt ut når du delte  det.

Note to self : Sprut vann i ovnen ved 250 grader betyr ikke sett inn langpanne med vann nederst hele steketiden.     

Bygg 10  red port imperial stout mørk tjære  (Svarten)

Da var vi her igjen da, meg og Tom, for de som luret på det. Dette er Toms bursdagspils, han fyller mer år enn oss andre, så denne gangen er det en svart en som står for tur, han elsker jo en (black one). Vi var på Oseberg brygg og kjøpte et brygg med navnet ovenfor, for langt til og skrive igjen. Tom sa vi hadde 30 liters kjele og oppskriften ble lagd etter dette, når vi fikk varmet vann og skulle helle opp i malten, fant vi fort ut at vår kjele var beregnet på 25 liter, men her skulle alt brukes. Malt røret ble fylt til randen og den pumpa vi hadde kjøpt ble ubrukelig. Det rant over hver gang vi prøvde å meske med den, og pumpa tettet seg. Den ble demontert, og spylt igjennom feil vei, men det blir jo godt da. Sikkert... Løsningen ble å heve meskekaret 20 cm så vi hadde noe plass å meske på. Temperaturen er et kapittel for seg selv, den var på 52 grader i en time ca i mesken, selv om det sto 72 på kjelen, dette kunne jo ikke bli bra, selv om det sikkert ble godt da. Vi mesket i 150 min i stedet for 90 min for å kompensere for noe, hva vet vi ikke helt enda, men det virket logisk på et tidspunkt. Så var det 77 grader i 10 min. Dette økte vi til en time. Hvorfor? Det virket logisk siden temperaturen hadde vært så lav. Gradene var ikke med oss ikveld, sikker pga alt for mye malt. Den ble ihvertfall svartere enn natten og smakte sjokolade, så da var Tom fornøyd. Den ble hvilt i 90 min, så ble den tatt over på gjæringsfat. Nyinnkjøpt sil fra europris gjorde at vi (Tom) har stor tro på denne. OG skulle vært 1074 vi fikk en OG på 1066... kan være dette blir Barneskjær isteden for Svarten. Tom har overvåket dette innlegget så hvis det virker litt tamt er det derfor.Brygge tanker

Det er vell på dette stadiet i vår brygge historie at de første tankene om og brygge på noe større enn vår BB30 kommer. Det er ikke mye til hver når det skal deles på 3 personer. Det skal jo smakes litt på brygget underveis i karboneringen også, viktig og smake på utviklingen. Pluss at vi har mange ivrige prøvesmakere i gata her. så utbytte til hver er vell ikke på mer enn 10 0,5 flasker på hvert brygg. Vi har kompensert noe ved og brygge ganske tett, men no volum blir det jo ikke. tanken streifer til og kanskje lage en stor meskekjele og så bare koke opp 30 og 30 liter. går jo raskere enn og lage flere brygg etter hverandre. Vi må bare finne ut hvor lenge mesken kan stå før den kokes.